Естрагон, градински пелин (Аrtemisia dracunculus)
естрагон, тарос, градински пелин
Джинджифил (Zingiber officinale)
джинджифил, подправка,
Захарна царевица (Zea mays var. saccharata)
царевица, захарна царевица
Сминдух (Trigonella foenum-graecum)
сминдух
Чери домати (Solanum lycopersicum)
чери домати
Облепихата
Облепихата е много подходяща за отглеждане в паркове и вилни места заради красивите си листа и отрупаните с плодове дълги клонки. Плодовете са оцветени в кремаво-жълто, оранжево или почти яркочервено. Притежават специфичен вкус и приятен аромат.
Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.
Лалето - персийската любов на Европа
За да имате по-дълго хубав букет от лалета, най-добре е да се берат рано сутринта, когато растенията са свежи и не са загубили тургора си. Особено важно е да се спазва това правило в ярките слънчеви дни. В прохладно и сумрачно време лалетата могат да се берат през целия ден. Цветовете са готови, когато пъпките са леко оцветени и започват да се отварят.