Хелоуин – празник на есенната реколта
Есенните дни стават все по-малки. Слънцето, ако го има, е нежно и галещо. Празниците през есента са съпроводени с мистиката на настъпващите тъмни и мрачни дни на заспалата природа.
Ухание на есен
Есента настъпва с изобилието от плодове и зеленчуци на пазара. Но нищо не може да се сравни с Тиквата! В древен Китай този плод е наричан „Император на Градината" и на Слънцето, защото е събрал в себе си цялата мощ на природата от животворните топли слънчеви дни.
Цветята - нова мода в съвременната кухня
След като дълго време е пренебрегвано готвенето цветове и гарнирането на ястията с цветя отново става модерно. Готвенето на цветове датира още от римско време. То е известно и да древните китайци, познато е в Близкия изток и в индийската култура. Годните за консумация цветя са били особено популярни през викторианската епоха.
Магията на тиквите
Тиквата е традиционно културно растение, което неизменно присъства на есенната и зимната трапеза. Подобно на други растения, които са обичайни за продукти в ежедневното меню на хората (бобено, грахово, просено зърно) и тиквата е вплетена в разнообразни митове и легенди, наситени с драматизъм и неочаквани преобразувания.
2012 година - година на „Вълшебната Тиква”
Екипът на WWW.GRADINATA.BG реши да посвети 2012 година на ТИКВАТА и да изучи и представи на своите читатели всичките й свойства и многобройните й приложения. Предлагаме заедно да отгледаме някои от най-интересните в световен мащаб видове тикви, които са уникални не само по своя външен вид, но и по вкусовите си качества.
Празът расте от март
Празът се появява на масата в кухнята късно наесен, но той се отглежда чрез разсад и семената за неговото производството се засяват в средата на март. Сеитбата се извършва върху студени лехи, широки 1-1,2 м. Семената се засяват разпръснато, но по-качествен разсад се получава когато е на редове, 5 см ред от ред.
Зимната градина – лято без край
За да ви е комфортно и на вас и на растенията, при изграждането на зимната градина трябва да се отчитат някои важни факти: технически, които са свързани със строителството на оранжерията и със самите растения, без които не можете правилно да изберете точните обитатели.
Универсалният чимшир
В родните си места той може да израсте като високо до 10 м дърво, а на възраст достига 800 години. С течение на времето са създадени много форми и сортове. Високите и компактни форми позволяват да се правят живи плетове и мащабни фигури, а сортовете джуджета се използват за очертаване на пътечки и разделяне на лехи.