Папаята
Папаята е един от най-лесните за отглеждане тропически плодове. Расте добре на пряко слънце или лека полусянка. Предпочита добре дренираната почва без застояване на вода. Топлолюбива, отрицателно реагира на резките понижения на температурата. В горещите летни месеци е желателно да я поливате обилно и да я торите.
Драконовият плод
Привлекателните на вид плодове на питахаята активно се използват в кулинарията и преди всичко в производството на различни алкохолни напитки. Сокът и плодовото месо се добавят в бонбони, сладолед, кисели млека и различни млечни продукти, от плодовете се прави мармалад, сосове и желета.
Маракуе – жълта гренадила
От рода Пасифлорови в сем. Страстоцветни (Passifloraceae) има твърде голямо разнообразие на сортове и вариетети. Едно от растенията е жълтата гренадила или така наречената още маракуе (Passiflora edulis), варитет flavicarpa. То има още и следните синоними: жълт пасионфрут, жълт пешнфрут, маракуе, а търговското наименование на плодовете е жълта пасифлора, маракуе или маракужа.
Ананас в саксия
Ананасът е сред най-впечатляващите южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологични условия за живот - почти полупустинни, с леки, практически бедни, слабо кисели (рН до 6.2) почви. Не може да се развива нормално без известна доза ниски темеператури.
Какво представлява тамариндът?
Тамариндът (Tamarindus Indica) представлява малко вечнозелено дърво. Цветовете му са жълти, с червени линии. В Тайланд се срещат две разновидности тамаринди: сладък тамаринд, служещ за прекрасна основа на десертите, а също така и зеленият тамаринд, който се яде с лют пипер и сладък сос.
Гладиолите
От стари времена гладиолите са символ на вярност и дружба. В древна Гърция използвали луковиците им като ценен хранителен продукт, а през Средновековието хората ги носели на гърдите си за амулет срещу зли сили. Днес съществуват огромно количество сортове, с които всеки градинар би могъл да се гордее.
След картофи и патладжан настанете спанак
Все още не е късно да използвате последните хубави дни и засеете спанак. Той пониква при 4°С и са необходими добре оформени 3-4 листа за успешно презимуване на растенията. Така издържа до минус 10-15°C при безснежни зими и минус 18-20°С - при снежна покривка. Отглеждан през есента или рано през пролетта спанакът образува по-големи и по-обемисти розетки с по-тъмнозелени листа, с високо съдържание на витамин С, хлорофил и каротин.
Загрибете лозята
Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна резитба.