С първата резитба определяте височината на дръвчето
Първата резитба след засаждането на овошките е силна. С нея се определя и височината на стъблото,и мястото на залагането на основните скелетни клони, които при чашовидната корона са единствени. Желателно е да се формират корони с по-ниско стъбло.
Същинската резитба на малините е лятната
Културните сортове малини се отглеждат културно - в прави редове или като единични храсти с винаги обработена почва край тях, а броят на плодните им леторасти се контролира чрез резитба. Тя започва през лятото, непосредствено след беритбата на плодовете, и завършва напролет, когато малините се събуждат за нов живот.
Розите и техните навици
Розите, особено повторноцъфтящите, се нуждаят от по-голямо количество хранителни вещества. Опитните градинари внасят бавнодействащи торове в началото на активния растеж на клонките - април и след първия цъфтеж. Богатите на азот торове, които осигуряват растежа, могат да се използват само до края на юни, иначе филизите няма да успеят да узреят добре и могат да загинат през зимата.
Бенджаминът се кастри напролет
За резитба можете да помислите през пролетта. Тогава започва появата на много нови филизи при растението. Може да отстраните тези, които изглеждат слаби и са пожълтели. Така ще насочите силите на растението към здравите си клонки.
Как се подкастрят храстите
Храстовите овощни растения се формират от различен брой, приблизително еднакви по размери, разновъзрастни стъблени образувания. Това се дължи на специфичните им растежни особености, изразяващи се в образуването на коренови и прикоренови издънки и формиране на най-силен растеж от основните пъпки на леторастите. Типични храстовидни видове са касисът, бодливото грозде и другите френски грозда, лешникът, аронията, дрянът.
Накиснете семената, преди да засеете цвеклото
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време, развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата, защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа, като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.
Обеззаразете семената
Преди да пристъпите към засяване на семената на домати, пипер и патладжан в парниците почвата трябва да се обеззарази, за да се предотврати сечене на разсада. Може да ползвате 5-6 л на кв.м 2% разтвор на формалин или 250 г на кв.м фузаклин. Торо-почвената смеска може да подготвите като в 1 куб.м от нея сложите 3 кг триходермин НГ и размесите добре, а след това насипете обеззаразената почва върху заредения парник с биотопливо.
Рядката тиква Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа е тип тиква - тюрбан със зеленикава до сива на цвят кора. На италиански названието й е "морска тиква" заради изумрудения цвят на плода. Кората на тиквата е дебела и поради тази причина тиквата може да се съхранява до 6 месеца на хладно и сухо място.