Стигне ли термометърът 10 градуса, сейте ажгона
Ажгонът е капризно растение. За да го отглеждате е необходимо да му осигурите достатъчно топлина, светлина, влага и хранителни вещества, добре обработена и чиста от плевели почва. Глинесто-песъчливите почви, добре наторени с оборски тор, са предпочитаните от ажгона
Осигурете си анасон за лек и подправка
При благоприятни условия края на февруари се засяват и едни от най- употребяваните едногодишни етерично-маслени растения, каквито са анасонът и резенето.
Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.
Лавандулата - красива, ароматна и лечебна
Ароматна и непретенциозна, лавандулата (Lavandula) е красиво цвете и билка с признати качества. Името й произлиза от латинската дума lava, което означава миене, защото още древните римляни са добавяли цветовете на това растение във ваните си заради свежестта и приятния мирис.
Целебната мента
Ментата (Mentha piperita) е многогодишно тревисто растение. Кореновата система се състои от подземно коренище от възлите, на което излизат голям брой нишковидни коренчета. Когато се отглежда по-дълго време на едно и също място, старите корени ежегодно отмират и на тяхно място се появяват нови и вторични стъбла.
Берете ябълките според зрелостта и предназначението им
На всеки сорт ябълки е присъща определена степен на зрелост, при която плодовете се съхраняват най-добре. Така, продължителността на съхранение на плодовете на повечето есенни и зимни сортове е по-голяма, ако прибирането им се е състояло в началото на беритбената им зрялост.
Как се формира желаният плет?
Формирането на живия плет се извършва с резитбата след засаждането. През първата година младите растения растат свободно, а след това се съкращават само вертикално разположените клони. През втората година рано напролет съответно бавно или бързо растящите видове се подкастрят на височина 5-10 см и 15 см.