Зеленчукови спагети!
Тиквата Спагети е подобна на всички останали тикви. Нейното предимство е, че се приготвя по-бързо от останалите тикви, а термично обработената вътрешност на тиквената плът се разделя подобно на спагети, от където и идва името на тиквата. Действително тиквата може да се използва като зеленчуков ниско калоричен заместител на спагетите.
Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”
Според мнение на ценители тиквичките от сорт „Striato d\'Italia"са най-вкусните от всички видове тиквички. Растението дава изобилие от цветове и плодове. От едно растение могат да се получат средно по 5 килограма тиквички.
Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.
Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.
Томатио или тайните на зеления мексикански домат
Томатиото (Physalis philadelphica) е растение от семейството на доматите и патладжана, чиито плодове са малки, зелени, сферични. Томатиото се отглежда като едногодишно растение, като грижите за него са подобни на грижите за отглеждането на доматите.
Не засенчвайте персийския фъстък
Фисташката е една от най-цените орехоплодни субтропични култури. Известна е още като дървовиден или персийски фастък и като пистация. Отглежда се от дълбока древност и е имала по-широко разпространение. Произхожда от района на Предна и Средна Азия.
Чародейната фрезия е много капризна към светлината
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големият интерес към тази култура е започнала усилена селекционна дейност. Днес се разпространяват се над 200 сорта.
Царицата на цветята заема мястото си
Храстовидните рози се вкореняват в края на юни и до средата на юли в парници под стъкло или полиетилен. Използват се млади леторасти, докато не са се вдървенили. Резниците се приготвят рано сутрин, като се нарязват с овощарски ножици. За да не просъхнат при пренасянето до парника се увиват във влажни кърпи.