Приберете захарната царевица 20 дни след свилата
Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.
През юли подхранете червените зеленчуци
Доматите са взискателни и добре се развиват на структурни, с високо съдаржание на хранителни вещества почви. Заради това чрез торонето трябва да се създаде оптимален хранителен режим, който да осигури добър растеж и развитие на растенията. През вегетацията не се дават фосфор и калий.
Брашнестата мана мори дините
По надземните части на растенията – листа, листни дръжки, стъбла се появяват белезникави петна, покрити с бял брашнест налеп от мицела и спорите на гъбата. Петната се разрастват бързо, сливат се и обхващат цялата листна повърхност. По-късно белият налеп придобива сив до ръждивокафяв цвят. Силно засегнатите листа прегарят и изсъхват, а завръзите окапват.
Поливайте редовно водният лук
Водният или т. нар. каба лук е традиционна култура за нашия народ. Използват се най-вече сладките и полулютиви лукове. Сред народа са разпространени сортовете: Самоводска каба, Испанска каба, Софийска каба с жълти луковици и Асеновградска каба с червени луковици. Луковиците на тези сортове са по-малко лютиви и са подходящи за консумация в прясно състояние.
Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.
Зеленият лекар
Заради устойчивостта му към зной и засуха арабите го наричат "сабур" - търпение. Със същото име е известен и сгъстеният му сок, който от древността е прочут като универсален цяр.
Беритба и съхранение на ягодови плодове
В сравнение с някои от храстовидните овощни видове ягодата изисква най-много грижи по време на прибирането на плодовете. Зреенето продължава средно 20-25 дни за отделен сорт, беритбите трябва да се извършват на всеки 2-3 дни, манипулацията да става внимателно, тъй като плодовете са нежни, не издържат натиск и продължителен превоз.
Каменното цвете се храни интензивно след покоя
Каменното цвете, както у нас се нарича синингията, известна и като глоксиния, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните й и необходимостта от подхранване, трябва да сме наясно с ботоническото устройство и биологичните особености на вида.