Туршия от мушмули
За приготвяне на туршия от мушмули т.нар. „мушмулица" се използват твърди плодове. След почистване и измиване те се поставят в добре измити съдове - дървени, негледжосани глинени, емайлирани или пластмасови.
Камби с мед
Продукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; за саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода.
Вегетариански деликатес
Продукти: 1.5 кг червен лук, 3 кг чушки (зелени), 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол.
Патладжани в олио
Продукти: 5 кг патладжани, 200 г кромид лук, 400 г моркови, 200 г глава целина, ситен магданоз, сол на вкус, смлян черен пипер, 400 мл олио.
Пъстра есенна туршия
Продукти: 3 кг червени камби, 1 кг зелени доматчета, 2 глави чветно зеле, 1 кг моркови, 1 зелка, 1 глава целина с листата, 2 глави чесън; за маринатата: на 1 л вода - 3 ч. ч. оцет, 2/3 ч. ч. сол, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. олио, 1 пакетче черен пипер, 1 пакетче бахар, 10-12 дафинови листа.
Булчин венец украсява паркове
Филаделфусът или булчин венец (Philadelphus) достига на височина 1-3,5 м. Благоуханните му цветове в бяло са събрани в гроздовидни съцветия. Те цъфтят през май и юни. Листата са разположени срещуположно на клоните, имат яйцевидна форма и са назъбени по края.
Берете ябълките според зрелостта и предназначението им
На всеки сорт ябълки е присъща определена степен на зрелост, при която плодовете се съхраняват най-добре. Така, продължителността на съхранение на плодовете на повечето есенни и зимни сортове е по-голяма, ако прибирането им се е състояло в началото на беритбената им зрялост.
Босилек
Това ароматично растение е пренесено в Европа през ХVІ в от Индия. То е познато от дълбока древност и са му приписвали чудодейни свойства. Някои римляни са вярвали, че който го консумира, става красавец, а други народи са давали китка босилек в знак на любов. Днес той се отглежда в цяла Европа, Америка и Азия.