Туршия от мушмули
За приготвяне на туршия от мушмули т.нар. „мушмулица" се използват твърди плодове. След почистване и измиване те се поставят в добре измити съдове - дървени, негледжосани глинени, емайлирани или пластмасови.
Камби с мед
Продукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; за саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода.
Вегетариански деликатес
Продукти: 1.5 кг червен лук, 3 кг чушки (зелени), 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол.
Патладжани в олио
Продукти: 5 кг патладжани, 200 г кромид лук, 400 г моркови, 200 г глава целина, ситен магданоз, сол на вкус, смлян черен пипер, 400 мл олио.
Пъстра есенна туршия
Продукти: 3 кг червени камби, 1 кг зелени доматчета, 2 глави чветно зеле, 1 кг моркови, 1 зелка, 1 глава целина с листата, 2 глави чесън; за маринатата: на 1 л вода - 3 ч. ч. оцет, 2/3 ч. ч. сол, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. олио, 1 пакетче черен пипер, 1 пакетче бахар, 10-12 дафинови листа.
Летящи чинии в градината
Патисоните са френски вид тиквички със сплесната форма и добре изразени ръбове, приличащи на летящи чинии. На цвят са различни от чисто бели, зелени, жълти до комбинация от тези цветове. Цветовете на тези тиквички са годни за консумация.
Градината представя цветето на пролетта - игликата
Игликата се свързва с настъпващата пролет не само защото е цветето на феите, но защото защото самата му поява означава край на дългата и студена зима.
Свещената смокиня
При представяне на смокинята много рядко се отбелязва една твърде важна съставка - млечният сок. Съдържат го всички части на растението. Той се използва се за лечение на някои лъчеви заболявания. Според изследвания на японски учени този сок задържа растежа на раковите клетки на кожата.