Съхранете правилно зеленчуковите семена
Много градинари по време на вегетацията харесват качествата на плодовете от отглежданите сортове. Те могат да си произведат семенен материал само от директните сортове зеленчукови култури, но не и от хибридните, които в следващото поколение не запазват качествата си.
Изгонете молците от сушените плодове във фурната
Молецът по сушените плодове Молецът е дребна пеперуда - 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила - от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.
Сложете люти чушки и на зимната трапеза
Лютите чушки, така характерни за българската трапеза притежават силен аромат и пикантен вкус, вариращ от сладникав до лют. В допълнение червените люти чушки са много добър източник на витамин А, витамин С и фибри. Как обаче да ги съхраните?
Копривата пазете във фризер
Най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, особено в кулинарството, тъй като сушената коприва до известна степен губи своите вкусови качества
Целината остава свежа до 6 месеца
Съберете чистите, измити стъбла целина заедно и ги обвийте в хартия преди да ги опаковате в найлоново фолио. Също така, може да поставите обвитите в хартия стъбла в херметически затварящи се пликове, като се стремите да изкарате колкото се може повече въздух от торбата, преди да я запечатите.
Най-удобните саксии за най-красивите цветя
Когато гордо донасяме поредното ново цвете у дома, очакваме от него дълго да ни радва със свежи листа и красиви цветове. Растенията внасят живот и естетика, каквато нито един неодушевен предмет не може да даде на къщата. Но макар и второстепенен, въпросът за съдовете, в които отглеждаме цветята си, винаги идва на дневен ред.
Защо съхнат боровете?
Често пъти в декоративните градини и горските масиви се забелязва покафеняване на игличките и след това изсъхване на бора. Първият признак за заболяването на бора е появата на бледозеленикави петна по иглиците в края на лятото. Те пожълтяват, а по-късно покафеняват и опадат. Причинител е гъба, която разсейва спорите на два пъти в края на май-началото на юни и в края на август-началото на септември. Развива се успешно при температура над 15°С и относителна влажност над 70%.
С аромат на лавандула
За да почетат лавандулата във Франция са посветили и ден на това растение - 15 август, в който участие взимат хиляди хора. За нейните достойнства може да се говори много.