Pleurotus ostreatus (Кладница)
кладница, гъба, дървесна
Phaseolus lunatus (Лима)
лима, лима боб, лима фасул, боб, фасул
Pisum sativum (Грах)
грах, зеленчук, зеленчуци, засяване на грах, отглеждане на грах, сортове грах
Physalis (Физалис)
физалис
Petroselinum hortense (Магданоз)
магданоз, зеленчук, зеленчуци, подправка, подправки
Кафето, без което не можем
Кафееното дърво принадлежи към род Кофеа (Coffea)от семейство Рубиацее (Rubicaea). И днес се срещат диворастящи дървета в Етиопия. Родът обединява около 60 вида. Кафееното дърво е тропическо вечнозелено растение. Обича обилната влага и топлина, но не и директното силно слънце. Затова в плантациите се засаждат и други дървета, които да правят сянка.
Студът – какво да очакваме и как да помогнем на растенията
Зимният мраз не е най-доброто условие за живот. На въздействието на ниските температури са подложени всички живи растения. Някои са по-устойчиви, за други обаче се налага всяка есен да се предприемат сериозни защитни мерки. Независимо от всичко сторено, опасността е на лице. Особено реална става тя след краткотрайни зимни затопляния и при повратни пролетни студове. Затова е важно да се знае кога и при какви условия какви повреди са възможни по растенията и да се предприемат съответни мерки.
Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.