Описание - Черницата е високо дърво с лъскави листа - цели или длановидно нарязани, в основата назъбени и слабо сърцевидни. Цветовете са зеленикави, еднополови, събрани в съцветия реси, с четириделен околоцветник. След прецъфтяването на женските цветове, околоцветникът става месест и сочен. Плодът е бял, цилиндричен, снабден с дръжка, със сладък вкус. Цъфти м. април - май.
Разпространение - Родина на черницата е Индия. У нас - засаждано растение, среща се и подивяло.
Употребявана част - За медицински цели се събират листата на растението.
Бране и сушене - Листата се берат по време на цъфтежа м. април - май. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мириз и със сладникав вкус.
Действие и употреба - Билката има пикочогонно и отхрачващо действие, понижава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта. Употребява се при кашлица, захарна болест, високо кръвно налягане, импотентност. Външно - за налагане при циреи, лунички и петна по кожата.
Заб.: Същото действие има и черната черница /Morus nigra/, а също и корите на корените на черниците.
Начин на приложение - 2 суп. лъжици от листата се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене. 1 каф. лъжичка от кората на корените се вари 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите