Описание
Ягодата (Fragaria grandiflora) притежава ценни плодове, които съчетават благоприятно захари, киселини, витамини, макро- и микроелементи. Освен като храна служат и при заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.
Съблазнителният плод, който зрее рано, всъщност не е много взискателен към почвата. При подходяща агротехника може да вирее на почви с различен механичен и химичен състав. На много тежки обаче повечето сортове страдат от кореново гниене, докато на леките при безснежни зими растенията измръзват. Заради това най-подходящи за ягодата са глинестопесъчливите и песъчливо-глинестите почви със среден механичен състав.
Почвената реакция трябва да бъде слаба до средно кисела в рамките от 5,5 до 6,5. Установено е, обаче че в района на карбонатния чернозем върху льосова основа ягодата плододава добре и при киселинност на почвата рН 7,3.
Растението предпочита добре запасените с хумус и минерални хранителни вещества места. Може да се отглежда и на по-бедни, когато е извършено добро предпосадъчно торене с органични и минерални торове.
Широк ареал на разпространение
Ягодата е много разпространена - от 18-20 до 60-65 градуса северна ширина и от 0 до 3000 м надморско равнище в топлите райони. Независимо от това тя има специфични изисквания към климатичните условия. При снежна покривка над 15 см растенията остават със зелени листа дори ако хване студ под минус 30ºС. Но не е достатъчно студоустойчива, когато няма сняг. При понижение на температурата до минус 17ºС през януари-март, ако зимата е безснежна, ще измръзнат около 30% от растенията на сортовете Кембридж Фаворит и Покахонтас. На леки почви, сърцевината на стъблата и коренищата измръзват в много по-голяма степен при такива температури, после лятното засушаване ги убива напълно.
Без снежна покривка листата измръзват при минус 10-15ºС. Растенията страдат силно от повратните студове в края на зимата и началото на пролетта, а също така и от късните пролетни мразове. При понижение на температурата до минус 4,2ºС през май измръзва значителна част от цветовете и пъпките на Покахонтас - 51%, Горела - 36%, Кембридж Фаворит - 36%, Редгаунтлет - 53,0% и Зенга Зенгана около 20%.
Не става без вода
Ягодата не понася добре и летните горещини, които у нас са придружени с чести засушавания. Ето защо без напояване тя може да се отглежда само в някои планински и припланински райони със сравнително повече и по-равномерно разпределени валежи - над 750-800 мм годишно. На места с по-слаби и нередовни превалявания добивът е незначителен и с ниско качество. В екстремна суша много от растенията изсъхват.
Културата понася известно засенчване, но реагира добре на светлината. Затова може да се отглежда освен върху свободни площи и в междуредията на млади овощни градини.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите