Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Аспержи (Asparagus officinalis)

Аспержи (Asparagus officinalis)

23.09.2010 | Коментари (0)

Аспержи (Asparagus officinalis)

Вид: Зеленчук
Аспержата е многогодишно растение и се отглежда заради сочните, млади леторасти, наричани свещи, които се развиват от пъпки на коренищата. Напролет пъпките прорастват и образуват дебели, безцветни стебла. Те са сочни, крехки и снежнобели докато не се появят на повърхността на почвата. Тогава те придобиват различен цвят - розов, тъмновиолетов или зелен. Впоследствие се развиват в тънки, груби, тревисти, зелени стъбла с много разклонения и достигат на височина 1,5 - 2,5 м. Те са покрити с игловидни клонки - кладодии, неправилно наричани листа.

Почвата не трябва да е преовлажнена

Аспержата е двудомно растение с равно съотношение между мъжките и женските растения. Мъжките растения дават по-голям брой, но по-тънки свещи, а женските обратно - по-малък брой, но по-едри. Образуват  червени плодчета, в които се намират семената, но те не трябва да се консумират, защото са отровни.

Добри предшественици са житни и бобови култури, както и окопните тикви и картофи.

Аспержите предпочитат почви, които не се преовлажняват или заблатяват, слабо кисели до неутрални с рН 6 - 6,5 до 7,0. Да са структурни и рохкави, с южно или югоизточно изложение, защитени от студените ветрове през пролетта. Могат да се отглеждат на едно и също място повече от 10 години. 

Размножете я чрез разсад

Аспержата се размножава по два начина - по вегетативен чрез разделяне на коренища, който се използва рядко или чрез семена с предварително произведен разсад. Семената се засяват в подготвени лехи към края на април, когато почвата се затопли добре. След оформянето им през 20-25 см се правят браздички с дълбочина 3-3,5 см, в които семената се засяват през 4-5 см. Покриват се с торопочвена смес. Те никнат бавно и затова се накисват предварително при температура 25-30ºС, в продължение на 3-5 дни във  вода, която се сменя през 10 часа. След това се поставят в навлажнен тензух при същата температура и се поддържа постоянна влажност. На 5 - 6 ден започват да покълват. Преди засяването леко се подсушават. За получаване на разсад за декар са необходими 50-60 г семена. Когато  разсада  достигне височина 7-8 см се прорежда и на 8-10 см се оставя по едно растение. По-късно се правят  2-3 окопавания с едновременно леко загърляне. Подхранват се 1-2 пъти с амониева селитра или чрез шербетуване. Редовно се поливат и  плевят. До есента развиват коренище и 3-4 стъбла. През октомври, след пожълтяване на растенията, стъблата се отрязват на 3-4 см от почвената повърхност и изнасят навън. През зимата лехите се покриват с 4-5 см слама, за да се предпазят от студа.

Разсадете през ранната пролет

Разсаждането става рано напролет. Дълбоко изораната почва през есента се браздува на разстояние е 1,20-1,30 м за производството на бели (етиолирани) свещи, а на зелени  - 1,10 м. Дъното на браздите е с ширина 30-40 см, а почвата се изхвърля в междуредието. В тях се внася 150 кг оборски тор за 100 кв.м и се накопава с почвата на дълбочина 10-12 см.  Преди самото разсаждане  в дъното на браздите се оформят ямки на разстояниие 40-50 см за производство на бели свещи и на 40-45 см за зелени, чиято среда се запълва с малка купчина пръст и върху нея се поставя коренището. То се покрива с 3 - 4 см торопочвена смес, притъпква се леко и след това се покрива с още 6 - 8 см почва.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар