Научното название на популярното като бонбонено дърво е Hovenia и се отнася към семейство Зърнастецови. В своята родина Китай, Индия, Корея, ховенията се отглежда отдавна като декоративно растение. Това е едно от най-непретенциозните субтропични дървета с късно опадащи през зимата едри сърцевидни листа. Ховенията се цени най-много заради вкусните "бонбонени" месести дръжки с оранжев или кафеникав цвят. Преди съзряване на плодовете дръжките силно надебеляват, стават сочни и имат прекрасен вкус. Лесно се отчупват заедно с малки кръгли сухи плодчета, които не са годни за ядене. В свежите дръжки се съдържа 25% захар, а в узрелите - 50%, заради което в Югоизточна Азия се използва за приготвяне на различни лакомства.
Цъфти през юни, а плодовете (или по-точно дръжките) узряват през октомври - ноември. Цветовете са в рацемозни съцветия, т. е. кичури, подобни на бъзовите съцветия. Те са двуполови или само мъжки, на цвят са светлозелени и с приятния си аромат привличат пчелите. Изобщо бонбоненото дърво е много медоносно. Плодовете му, дребни като грахови зърна и сухи, не са годни за ядене. Затова пък горната част на плодната дръжка е ядлива - много вкусно лакомство, особено след есенните слани.
Дръжките са удебелени, почти месести, богати на скорбяла, леко тръпчиви, но много сладки. В свежите дръжки съдържанието на захарите е 20 - 23%, а в полусухите нараства до 48%. Те могат да останат на дървото до пролетта. Подсушените дръжки се използват предимно в сурово състояние, но се преработват и в брашно за кухненски нужди. Този уникален хранителен „плодов" продукт е търсен на източните пазари
Дървесината е крехка, но твърда, с красив рисунък. Китайските и японските майстори я полират и широко използват в производството на мебели и художествени изделия. На Изток ховенията се използва и като целебно растение при заболяване на червата и температуропонижаващо средство.
Красивата корона на бонбоненото дърво дава отлична сянка и при ярко слънце е особено приятно да отмориш под нежния и аромат.
Семената на малките кръгли плодчета може да се засеят, но да се отгледа такова разкошно цъфтящо растение в нашите условия е трудно. Това може да стане в районите с по-топъл климат - Сандански, Пловдив, по Черноморието, като му се осигури добро овлажняване и дренаж.
Бонбоненото дърво заслужава да се изпита и за саксийно отглеждане, формирано като бонсай, заради листата, ароматните цветове и сладките „чепки".
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите