Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Батати (Ipomaea batatas)

Батати (Ipomaea batatas)

09.09.2010 | Коментари (0)

Батати (Ipomaea batatas)

Вид: Зеленчук

Бататите (Ipomea batatas), наричани още сладки картофи, са многогодишни растения. Кореноплодите им имат вретеновидна, яйцевидна, крушовидна и други форми и са оцветени розово, кремаво и др. В субтропиците и в по-северните райони те се отглеждат като едногодишна култура чрез разсад. Отглеждат се заради кореновидните клубени, които са богати на захар и скорбяла (от 24 до 28%) и са по-хранителни и по-вкусни от картофите. Употребяват се за храна (печени или варени), за приготвяне на различни консерви, пюрета, за нишесте, спирт, бататово брашно и др. Зелената маса свежа, изсушена или силажирана е добър фураж за добитъка.

Бататите се развиват добре при температура над 20ºС. Обичат леките, богати, структурни почви на открити слънчеви места. Нуждаят се от поливане през вегетацията. За торенето им се използва полуугнил оборски тор, а от минералните торове - най-вече калиевата сол.

Бататите се отглеждат чрез разсад, който се получава при прорастване на кореноплодите. За производство на разсад за 100 кв. м са необходими около 3 кг кореноплоди, като преди това се обеззаразяват чрез потапяне за 5-10 минути в слаб разтвор от сублимат (1:1000). Засаждат се през март- април в топъл парник върху пясък, покриват се също с пясък и се поливат с хладка вода. В началото температурата трябва да е около 30ºС, а по-късно постепенно се намалява до 20ºС. След около 2 седмици издънките се откриват и се пикират в топъл парник, като 2-3 дни преди това те се каляват, като се свалят парниковите рамки. От един клубен се получават 25-30 растения. Полученият разсад се засажда на постоянно място, след като почвата е достатъчно затоплена - към средата на май, на разстояние 75 см между редовете и 45 см в реда по 1 растение в гнездо. След разсаждането се полива.

Грижите по време на вегетацията се състоят в редовна обработка на почвата и навременни, не много обилни поливки. Окопават се, докато растенията покрият площта. Към изваждане на реколтата се пристъпва, когато кореноплодите са узрели. Това се познава по характера на повърхността при прерязване - на узрелите кореноплоди тя бързо засъхва, докато при неузрелите остава продължително време влажна и потъмнява.

Пречка за по-широкото разпространение на бататите е трудното им съхраняване, тъй като те са един от най-нежните зеленчуци. Съхраняването им в помещения става в щайги по 1 или 2 реда в тях при температура 8-10ºС и влажност на въздуха 35%.

Лазар ПЕТКОВ

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар