Фисташката (Pistacia vera) или шам фъстъкът е изключително сухоустойчиво листопадно черупково растение. Развива се само на варовити почви (рН над 7). Понася високи летни температури. Може да се приеме като студоустойчиво растение, но по-благоприятни са субсредиземноморските температури, например в Странджанския, Родопския и Санданско-Петричкия райони. Размножава се само със семена: директно, като се засяват след рътене (около 30-40 дни) на топло във влажен пясък. Важно условие е, че растенията (семенни или присадени) не понасят презасаждане, сиреч, трябва да се засяват направо в почвата без никакво преместване. Причина е бързорастящият централен корен, който, както при всички ксерофитни дървесни видове, не трябва да се прекъсва. На пазара се предлагат дръвчета, но те са пикирани в торбичките още като рътени семена, а не отглкеждани в стандартни разсадникови лехи.
Фисташката се напоява леко - тя не понася преовлажняване. Благодарна е на торене с органически тор, в който се добавя малко калиев и суперфосфатен тор. Азотен тор може да се внесе само рано през пролетта и в края на май.
Фисташката може да се оформи като дърво с едно стъбло, но биологично формира мощен „храст" с 3-5 здрави стъбла. Трябва да се изчистват ежегодните нови пристъблени издънки. Короната е разлато-чадъровидна. Почти не се нуждае от резитба. Листата са текоперести, с 3-5 дяла, кожести. Необлагородените дръвчета започват плододаване към 6-8-та година, а присадените - през 3-4-та година. Цветовете и плодовете са в гроздове. Цъфти през първата половина на май. Мъжките пъпки са няколко пъти по-големи от женските. Опрашва се само от вятъра. Затова фисташката дава най-много плодове, когато е засадена в открит обветрен участък.
Около 80 % от необлагородените семеначета са мъжки. Присаждат се с избран женски сор. Най-перспективни са сортовете с едри плодове с естествено пукната (по коремния шев) черупка и с добре изразена студоустойчивост. Известни са много сортове, най-много ирански: Ibrahim, Kerman, Owhandi, Safeed, Shasti, Wahadi. У нас са внесени Ashuri u Aleppo. Сортът Алепо е създаден в Калифорния. Там са селекционирани и сортовете Lassen of Kerman, Bronte, Buenzle, Minassian, Red Aleppo, Seax, Tzahonella и сортът опрашител Peters. За нашите условия се препоръчват предимно създадените в Азърбайджан сортове Кишлински-1, Кишлински-2 и др., както и кандидат-сортовете Сепо-3 и Радпо-I-IV, селекция на Опитната станция по овощарство в Поморие.
Успешното присаждане е зависимо от обилното изтичане на смола от всяка рана и дори от пори на кората на фисташката. За да се намали количеството на смолата, която се отделя в раната при тази операция, напречният пререз на кората при окулирането се прави в долния край на отвесния разрез. Това позволява изтичане на част от смолата. Всички останали манипулации при присаждането са същите като при окулиране на което и да било овощно дръвче. Отрязва се щитче с дължина 2,5-3 см с много тънък слой дървесина. Опитният присаждач може внимателно да отлепи и отстрани отрязаната дървесина. Щитчето се втиква отдолу-нагоре и здраво се превързва с еластична лентичка. Не се използва овощарско мазило, защото собствената смола е водонепропусклива.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите
1. - 04.06.2017 16:21 -
От: Анонимен
Фисташката или шам...https://pistacia.wordpress.com/