Салатата ерука е много древно растение, което е използвано като зеленчук още от римляните. Позната е и под името рукола. Прибавяна е към млякото за увеличаване на трайността му. Използвана е била за усилване на половото привличане. След дълга забрава това растение отново получава широко признание на европейският пазар.
Еруката (Eruca sativa Mill. syn.E. vesicaria Cav.ssp.s. Thell.) от сем. Кръстоцветни (Cruciferae) e едногодишно бързорастящо тревисто растение. Среща се в Близкия изток, Азия, страните на Средиземноморието, Югоизточна Европа. У нас е познат като плевел в различните райони на страната. Отглежда се като маслодайна култура в Азия, а като листна зеленчукова - във Франция, Италия и Португалия.
Стъблото е разклонено и достига на височина до 70 см и има зелено или синьо-виолетово оцветяване. Листата са сиво-зелени, месести, лировидни, пересто по-силно или по-слабо насечени. Цветовете са бели, лимонено-жълти и по-рядко кремави с много ясно очертано кафяво-виолетово жилкуване. Плодът е шушулка, завършваща с мечовиден израстък. Семето е синкаво-кафяво до жълто. Размножава се със семена, които запазват кълняемостта си до четири години.
Еруката е растение на прохладния климат. Оптималната температура за развитие и растеж е 18-20ºС. Студоустойчиво до минус 37ºС. В млада възраст температури около 0ºС водят до преждевременен цъфтеж. Предпочита глинесто-песъкливи, богати почви, влагоемни с добър дренаж. Не вирее на кисели почви, но обича тези със слабо кисела реакция. При дълъг ден и висока температура стрелкува бързо. За пролетно отглеждане семената се засяват през първата десетдневка на месец април, а за есенно - сеитбата е през първата десетдневка на септември. Сеитбата е на дълбочина 1 см в лехите или в саксиите. Засятите семена поникват след 3-5 дни. Разсадът е готов за 2-3 седмици. Засажда се на разстояние ред от ред 14-15 см. За 100 кв. м са нужди около 7-7,5 г семена. Растенията се подхранват с 20 г амониева селитра на кв.м. след обилна поливка. На 20-тия ден след разсаждането листата с дължина 7-12 см се берат. Ако станат по-големи, се вгорчават и са непригодни за консумация. Три седмици след първата беритба растенията са готови за второ, като се изрязват и младите разклонения с цветовете. Набраната продукция се съхранява в храдилници при температура от 0 до 15ºС и влажност 95%. Не понася замразяване. Не се съхранява заедно с ябълки, тъй като отделеният от тях етилен причинява пожълтяване на листата.
Някои кулинари определят вкуса на руколата като този на хряна, а други- на лютите чушки. Своеобразното съчетание в листата на етерични масла, витамин С, каротин, витамин Р, витамини от групата В, а също и на минерални вещества прави тази култура особено ценна. Сочните листа са съставна част на много салати, гарнитура към месни и рибни блюда. От младите клонки на растенията се приготвя превъзходна горчица. Еруката спомага за повишаване на апетита, подобрява храносмилането, укрепва нервната система, стабилизира кръвното налягане има противовъзпалително действие. Минералните соли в нея активизират дейността на отделителната система.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите