Начало › Растения › ЕнциклопедияБилки › Трънка (Prunus spinosa )

Трънка (Prunus spinosa )

27.10.2012 | Коментари (0)

Трънка (Prunus spinosa )

Семейство: Розоцветни
Култивиране

Описание - Трънката е чногогодишен силно разклонен и бодлив храст, висок до 4 м. Листата са елептични, назъбени, отначало мъхнати, а впоследствие голи. Цветовете са бели или светложълти, единични или двойни, с къси дръжки, разположени нагъсто, с петлистна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е тъмносинкав със стипчивокисел вкус. Цъфти м. април - май.

Разпространение - Из посевите, сухите каменливи места и храсталаците до 1000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част - За медицински цели се събират цветовете и плодовете.

Бране и сушене - Цветовете се берат по време на цъфтежа м. април - май. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените цветове са бели или кремави, със слаба характерна миризма и слабо горчив вкус. Плодовете се берат наесен м. октомври - ноември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 70°С. Изсушените плодове са тъмносини, без мириз и с кисело стипчив вкус.

Действие и употреба - Цветовете действат слабително и пикочогонно. Употребяват се при запек, стомашни и чревни болки, невралгия, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, албумин, хемороиди, левкорея и др. Плодовете се употребяват като затягащо средство при диария, а също при стомашна язва, лошо храносмилане, задух.

Начин на приложение - 2 суп. лъжици от цветовете се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене. 2 суп. лъжици от плодовете се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар