Разпространение - Из храсталаците, горите и каменистите места до 2000 м н.в. навсякъде в България в различни видове.
Употребявана част - За медицински цели се събират плодовете на растението.
Бране и сушене - Плодовете се берат м. септември - октомври след пълното им узряване, когато добият ярко червен цвят. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 70°С. Изсушените шипки са с червен цвят, без мириз и с кисел вкус.
Действие и употреба - Билката има пикочогонно, кръвоспиращо и противоскорбутно действие. Употребява се при кървене на венците, камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, трудно уриниране, воднянка, подагра, албумин, захарна болест и др.
Начин на приложение - 1 суп. лъжица леко счукани плодове се варят 10 мин в 200 мл вода. Отварата се прецежда и се пие като чай.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите