По-удобно е да се формира като храст
Смокиновият храст най-често има 4-5 клона. След засаждане, в процеса на растеж, в основата на фиданките се образуват издънки. Излишните се махат през есента, оставят се 2-3 броя. Да се отглежда смокинята във вид на храст е удобно. Резитбата се прави на 2 пъти – през есента се махат клоните, които не могат да се покрият. През пролетта, след разкриването на храста, изгнилите се изрязват, тогава се извършва прореждане. Растението се повдига от земята, клоните се разпределят равномерно и се връзват на подпора.
Издържа до минус 12-14 градуса, ако е покрита
Тъй като се намират в трапа, достатъчно е само клоните да се отвържат от подпората и те сами падат в подготвения трап. Засипват се с почва. 10-15-сантиметров слой е достатъчен. За да не изгният клоните растението се покрива с ламарина. Смокинята започва да цъфти още през първата година, обаче плодовете й не узряват. Пълноценни са едва през втората. От един храст се получават до 10-15 кг.
За стаята потърсете голям съд и малко растение
Който няма двор може вкъщи да си отгледа смокиня. Трябва да я засади в дървен контейнер, стените му се покриват с полиетилен, на дъното се правят отвори за изтичане на излишната влага. Съдът се постила с чист чакъл или керамзит с дебелина на слоя 5 см. Субстратът се приготвя от добре изгнил оборски тор или компост и пясък в съотношение 2:2:1. Изберете по-дребни фиданки, за да имат място за растеж. Смокинята ще формирате като неголямо дърво с едно стъбло или храст с 3-4 клонки. Ако се отглежда дръвче, растението се отглежда на едно стъбло до височина 50 см. После летораслите се прищипват. От него се получават по-малко плодове, но е по-красиво. При формиране на храста кореновата шийка се покрива с 5 см слой почва. Отдолу се показват издънки, от които се оставят само 3-4 бр. Това растение не е толкова ефектно, но за новогодишната трапеза винаги ще има по 10-15 пресни плода.Смокинята като стайна култура ражда непрекъснато – от май до декември.Нуждае от покой 30-45 дни, затова в началото на януари се изнася в помещение с температура не по-ниска от 5-8 градуса. Листата окапват, обаче цветовете и плодовете не падат и след пренасянето в топла стая повечето узряват.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите