Из храсталаците, каменливите места и поляните до горите ще срещнете цъфнал от юни до края на август риганът. От него са познати няколко разновидности. Заради ценните качества, които притежава заслужава да си отгледате в градината, за да имате, когато ви е необходим. Той съдържа етерично масло, с главна съставна част тимол, дъбилни вещества, смолисти вещества, минерални соли, витамин С и др. Търсен е, защото е целебна билка, която притежава антисептично , болкоуспокоително, нервноуспокоително и отхрачващо действие. Употребява се при бронхит, кашлица, жълтеница, стомашни и чревни болки, лошо храносмилане, а външно - при рани и екземи. Като чай е превъзходен. Но риганът за италианците е незаменима подправка за пици. Той е и изискана подправка към салати, спагети, доматени сосове , ястия от зеленчуци и яйца, към супи, печени птици, печено месо, гювечи, плакии, ястия от патладжани, консервирани краставички, на пикантни сирена и колбаси и др. Комбинира се добре с босилек и черен пипер. Използват се свежите и изсушени листа и млади клонки. Притежава леко тръпчив и горчиво-пикантен вкус.
Риганът (Origanum vulgare) e многогодишно растение , слабо овласено или почти неовласено, с право четириръбесто, разклонено в горната част стъбло, високо около 60 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки, яйцевидни, долните са по-едри, с рядко назъбен външен ръб, светлозелени. Цветовете са събрани в класчета, разположени в съцветие метлица, различно обагрени - розови, бледорозови, бели с кафяви чашелистчета. Плодовете са закръглени, кафяви орехчета.
Като културно растение се отглежда на различни видове почви. На едно място расте 3-4 години. Засява се рано напролет на редове , като разстоянията между тях са 50 см, а в реда - 30 см. Може да се отглежда и чрез предварително отгледан разсад. За целта семената се засяват в началото на март в студени парници или лехи и отиват на постоянното си място след като растенията образуват 5-6 листа. Засаждат се на редове на 50 см между тях , а между растенията се оставя разстояние от 30 см. По време на вегетацията посевът трябва да се поддържа чист от плевели, като редовно се окопава и подхранва.
При добри грижи още на първата година, ако ви потрябва риган, ще берете от градината за подправка или лек, а през следващите - растенията може да се изрязват на 2-3 пъти. Когато риганът се използва за прясна подправка младите клонки с листата се изрязват с дължина 15-20 см и се навързват на връзки. Когато трябва растителната маса да се суши, тя се постила на проветриво и сенчесто място.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите