Анасон - Pimpinella anisum L.
Анасон, резене
А. - Anise; Н. - Anis; Ф. - Anise, Anisevert
Описание - Едногодишно тревисто растение. Стеблото е кухо, набраздено, покрито с малки власинки и високо до 2 метра. Листата са просто перести, като долните са с дръжка, назъбени или врязани, яйцевидни, заострени или продълговати. Горните листа са пересто нарязани или триделни с линейно ланцетни дялове. Цветовете са без чашка, събрани в сложни 8-12-лъчни сенници. Венчелистчетата са бели, несраснали, с 5 тичинки. Плодът е продълговато-яйцевиден. Цъфти май-юни.
Разпространение - Отечеството му е Мала Азия. У нас е култивирано растение.
Употребявана част - За медицински цели се събират семената на растението (дрога Fructus Anisi).
Бране и сушене - Анасонът се жъне малко преди узряването на семената, след което се оставя да доузрее и се вършее, за да се избегне оронването им. Да се внимава преди жъненето да няма в нивата бучиниш, чиито плодове приличат на анасоновите, но са силно отровни. Бучинишът трябва да се махне преди жътвата. Изсушеният анасон е с жълтеникав или сиво-жълтеникав цвят, с характерна миризма и сладникав вкус. Допустима влажност - 12%.
Рандеман - От 1,2 кг пресни семена се получават 1 кг изсушени.
Опаковка - В торби. Срок на годност: цели семена - 2 години, рязани - 2 години, смлени - 6 месеца.
Съдържание - Етерично масло, съдържащо до 90% анетол, холин, тлъсто масло, анисалдехид, анискетон, белтъчни вещества, минерални соли, слуз и др. съединения.
Действие и употреба - Анасонът има успокояващо, газогонно, пикочогонно и отхрачващо действие. Употребява се при кашлица, задух, за увеличаване млякото у кърмачките, смущение в храносмилането, при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Външно - при възпаление на очите за компреси и промивки, както и за лапи при рани и циреи.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите