Коколобата (Coccoloba uvifera) е много ефектен листнодекоративен вид, който в последните години се настани и у нас. Растенията произхождат от Южна Флорида и Антилските острови, където се оформят като мощни храсти. В стайна обстановка се развиват по няколко здрави, изправени стъбла. Прелестта на храстчето е в неговите много красиви, едри, вечнозелени листа. Те достигат до 20 см дължина. Формата им е овално-удължена с тъп връх. Петурата е леко нагъната, а повърхността й е блестящо зелена. Декоративността се допълва от червеникавите проводящи съдове в млада възраст, които по-късно са кремаво-бели. Вече има създадени сортове с живописно изпъстрени с кремави петна листа. Коколобата е за любителите на редки растения. По-подходяща е за остъклена градина. Червените жилки на твърдите й маслиненозелени листа с годините стават бледокремави. При естествени условия се появяват ароматни бели цветове, а след тях - червени, подобни на грозде плодове. За съжаление растението не цъфти на закрито.
В Европа растенията не цъфтят. В родината си обаче те се украсявят от ароматни бели цветове. По-късно декоративността се продължава от червени плодчета, приличащи на грозде ягодки. По този повод местните жители наричат коколобата „морско грозде".
Оптималната температура за растенията е около 19-20ºС. През зимата топлината в стаята не трябва да е под 12 градуса. Растенията обичат ярката светлина, но трябва да са защитени от слънцето. Почвената смес да е умерено влажна през цялата година, затова през лятото е полива обилно, а през зимата - по-малко. Изисква ежедневно пулверизиране с вода.
Коколобата се размножава чрез стъблени резници, които се вкореняват през пролетта. Растенията не обичат често да бъдат пресаждани, затова само в млада възраст през пролетта се прехвърлят в по-големи саксии. При това се подготвя почвена смес от листовка, чимовка, торф и пясък в съотношение 2:2:1:1. Последният съд трябва да е голям. След това през лятото растенията се подхранват по един-два пъти месечно с торове за листнодекоративни растения.
Видове
К. увифера обикновено се среща в субтпропичните райони, но рядко се гледа на закрито. Има нужда от много място - засадете я в голям съд, за да се развият добре листата й.
Тайни на успеха
Температура: умерено топло - минимална 13ºС през зимата.
Светлина: добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина.
Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна.
Влажност на въздуха: редовно пулверизирайте листата.
Пресаждане: ако е необходимо, през пролетта.
Размножаване: направете стъблени резници през лятото; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите