Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Чесън, чеснов лук (Alium sativum)

Чесън, чеснов лук (Alium sativum)

13.11.2011 | Коментари (0)

Чесън, чеснов лук (Alium sativum)

Вид: Зеленчук
Описание

Чесънът  (Alium sativum) се използва пресен и подправка, има  лечебни и дезинфекционни свойства. Той е студоустойчиво растение.  До формиране на скилидите добра е температурата около 10 градуса, а при нарастването им - до 25 градуса. При добро вкореняване през есента понася и минус 25 градуса. При засенчване или гъсто засаждане не се развива добре. Към водния режим на почвата е взискателен, особено когато израства листната маса и залага скилидите. Когато луковиците са готови, влажността трябва да се ограничи. Необходимо е да се избират дренирани, аерирани, наносни, топли, дълбоки, глинесто песъчливи, черноземни и кафяви горски   почви, богати на хранителни вещества. Чесънът не понася торене с пресен оборски тор.

Зимният чесън образува много едри растения с широки, сочни, крехки листа и дебело лъжливо стъбло. Луковиците са едри с тегло около 35 г, с 14-15 скилидки, обвити в бели или мръснобели, не много плътни люспи. Устойчив е на ниски температури, което позволява засаждането му през есента. Отглежда се предимно за консумация на зелено. Узрелите луковици се прибират през юни и могат да се съхранят най-много до започване на зимата.

 

Ако ще засаждате зимен чесън, определете мястото му в градината, като подберете парцела с дълбока, структурна, плодородна градинска почва, с лек наклон. Освободете мястото от предшественика и прекопайте почвата с права лопата на дълбочина около 20 см. Преди това може да наторите с 2.5 кг угнил оборски тор, 5 г суперфосфат и 2.5 г калиев сулфат на 1 кв. м. Подравнете добре повърхността на почвата, защото продължителното застояване на водата и в най-малките трапчинки води до загниване на чесъна.

 

Зимният чесън се засажда около средата на октомври. Надробяването на скилидките трябва да става непосредствено преди засаждането, като се подбират тези със средно тегло 2 г. Върху подравнената повърхност на лехата се правят браздички. Скилидките се забождат в основата на браздичката, с пръстта на следващата  браздичка се заравят скилидките и се отваря нова  такава. Разстоянията между браздичките е 15-20 см, а  в тях между скилидките 10-12 см.

Засаденият зимен чесън започва развитието си през есента. Растенията презимуват добре и през пролетта са готови за консумация.

Изскубаните растения се почистват от пръстта, измиват се, навързват се на връзки по 5 стръка и така се предлагат на пазара. Оставеният да образува глави узрява през първата половина на юни.

 

Лазар ПЕТКОВ

 

 

 

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар