Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Копър (Anetum graveolens)

Копър (Anetum graveolens)

13.11.2011 | Коментари (0)

Копър (Anetum graveolens)

Вид: Зеленчук

Описание

Копърът (Anetum graveolens) се отглежда за листата, които са подправка на супи, ястия, салати, а семената за туршии и в медицината. Цялото растение съдържа етерично масло, семената -3,5%. Копърът не е много взискателен към климатичните и почвените фактори. Студоустойчив е. Оптималната температура е 18-20о. Предзимните и ранните пролетни посеви дават високи и качествени добиви. Възможно е да се отглежда през цялата година. Растението е по-взискателно съм осветлението. Най-силен е ароматът когато расте върху открити слънчеви места. Отглежда се на всякакви почви, достатъчно е те да са добре обработени и богати на хранителнивещества.

Семената се засяват на повърхността на влажна почва при норма 30-40 г на 1 кв. м. Отгоре се посипват с торфена смес със слой до 1 см и меко се уплътняват. За получаването на добре разлистено растение в периода на краткия ден и слабата интензивност на осветлението (декември-февруари) можете да си поставите допълнително електрическо осветление. За доосветяването се използват луминисцентни лампи с мошност 40-80 Вт.

За отглеждането на зеленчукови клтури е допустимо използването на обикновени лампи с мощност 100 или 150 Вт на 1 кв. м, но коефциентът им на полезно действие е нисък. Трябва да закачите лампата не по-високо от 50-60 см от посева. Доосветяването трябва да се провежда в сутрешните часове в продължение на 5-6 часа. Ако растенията се отглеждат само при изкуствена светлина, то продължителността на осветяване трябва да е поне 12-18 часа в денонощие.

 

 

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар