Описание
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна. Кореновата система на салатното цвекло е добре развита и силно разклонена. Кореноплодът има овална, кръгла или удължена форма, най-често е с червена окраска. При напречен разрез се вижда последователно редуване на по-тъмни и по-светлочервени кръгове в месестата част. Предпочитат се сортове с по-малко светли кръгове и плътна червена окраска на вътрешността. Листата му са широки, гладни, зелени с червена невратура.
Изискванията на салатното цвекло към топлината са по-големи от тези на другите кореноплодни зеленчуци. Оптимални за развитието му са 15-23°С, ако се полива редовно, дава високи добиви и при по-топло време. Семената му покълват при 5-6°С. Младите растения могат да загинат при минус 4°С, а извадените кореноплоди - при минус 2°С.
Светлината също е важен фактор при отглеждането на салатно цвекло. При наличието на достатъчно слънце оцветяването на кореноплода е по-добро.
Към почвата няма особени претенции. Леката почва е по-неподходяща поради затруднения по поддържането на водния режим. На кисел терен растенията са слаби. Най-добра е топлата, глинесто-песъчлива почва.
Обича и да бъде торено с разложен оборски тор.
Прибиране
Ако сте имали ранни посеви на културата, то тя вече е прибрана през лятото и консумирана. Това се прави около 60-70 дни след поникването, за да могат кореноплодите да са с диаметър 3-4 см.
В края на октомври - началото на ноември е времето, в което салатното цвекло трябва да бъде прибрано за съхранение през зимата. То трябва да се извади преди трайното понижаване на температурите под минус 2-3°С. Листата се отрязват на 1 см до челото.
Обработка
От салатните сортове цвекло се приготвят супи, винегрети. Кореноплодите могат да бъдат варени, фаршировани, мариновани, използват се за украсяване на ястия и за боядисване на маринати (кисело зеле, туршии).
През ранна пролет можете да откъснете листата на оставените за втора година в почвата кореноплоди. Тази зеленина може да се използва за приготвянето на супи, а самите грудки не трябва да използвате.
Трябва да почистите кореноплода на салатното цвекло веднага преди приготвянето му, тъй като той бързо потъмнява. При продължително варене цвеклото изменя цвета си и от тъмночервено става жълто. Киселината задържа естественият цвят на цвеклото, затова при варенето можете да добавите оцет или лимонена киселина.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите