Начало › Растения › ЕнциклопедияОвошки › Фейхоя (Feijoa sellowiana)

Фейхоя (Feijoa sellowiana)

24.07.2011 | Коментари (0)

Фейхоя (Feijoa sellowiana)

Вид: Овошка

Фейхоята (Feijoa sellfwiana) е рядка овощна култура. В последно време придобива все по-голямо значение и се отглежда в почти всички субтропични овощарски райони. Представлява вечнозелено дърво или храст с височина до 3 м. Кореновата система е плитко разположена. Листата й са целокрайни, елипсовидно удължени, като от долната страна са опушено сребристи. Те се подменят през целият вегетационен  период. Клонките са крехки и чупливи.

Цветовете са едри друполови. Цветовете  са бяло-розови с месести венечни листчета -бели отвън и яркомалинови отвътре, с малинови тичинки в средата. Опрашването е кръстосано извършва се най-често от пчелите. Цъфти напролет за 1-2 месеца.

Плодът е лъжлива ягода с удължена крушовидна форма и тегло от 10 до 120 г. Кожицата е зелена, а при узряване пожълтява. Плодовото месо е нежно, бледо кремаво, с множество дребни семенца, които не пречат на консумацията. (снимка) Вкусът е приятен, леко възкисел, освежаващ, със силен аромат, подобен на  вкуса на ананаса, ягодата и банана. Плодовете могат да се преработват в превъзходни компоти и сладка. Те са полезни за хората , страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, сърдечно-съдовата система, ларингити, ангини и други. Пресните плодове се препоръчват за диабетиците и хипертониците, както и за хора с леко възбудима нервна система.

Плодовете узряват от  началото на септември до края на октомври. След беритбата лагеруват един месец за да достигнат консумативната зрялост и да добият по-светложълта окраска.

Освен плодовете за храна се използват и цветовете й, които се консумират сурови, под формата на салати, смесени с различни плодове и зеленчуци или като се прибавят към сладкиши. Венчелистчетата им съдържат захари и от тях се правят специални напитки с екзотичен вкус.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар