Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифил (Zingiber officinale)

29.10.2012 | Коментари (1)

Джинджифил (Zingiber officinale)

Вид: Зеленчук
Джинджифилът, наречен у нас още исиот, е многогодишно тропическо тревисто растение. Коренищата му са месести, надземните стебла достигат височина до 1 м. Листата са дълги, ланцетни и напомнят камъш. Цветовете му са виолетово-жълти,  и имат само една тичинка. Коренището се състои от кръгловати късове, които сякаш са скрепени, имат приятен аромат, парлив вкус и съдържат полезни етерични масла.

 Възпроизвежда се вегетативно

Джинджифилът се размножава вегетативно, чрез части от коренището, които се засаждат в лека и достатъчно влажна почва. Можете да изкопаете първата реколта 6-12 месеца след засаждането им.

Джинджифилът като подправка бива два вида: черен - измит, непочистен, и бял - внимателно почистен от кожищата и изсушен на слънце. Черният джинджифил има по-силен аромат и лютив вкус. Продава се на специални парчета. В някои страни той се продава и като бонбони - захаросани малки части от корена.

 Използва се на прах

Като подправка се използва най-често стрит на прах. Прибавя се към месни и зеленчукови ястия. Особено характерен е за китайската и индийската кухня, където се използват и настъргани пресни корени.
С джинджифил се подправят и много сладкарски произведения, както и билкови смеси и чайове.

Пресният  има парещ вкус и лимонов мирис. В този вид е най-популярен в Азия. Там той се настъргва или нарязва, накисва се във вода за няколко часа и се добавя в ястията малко преди сервиране. Ако пресния джинджифил мине през топлинна обработка парещият му вкус се увеличава.

От аптеката

- Премахва киселините -джинджифилът има способността да успокоява стомаха, да подобрява храносмилането и да намалява позивите за повръщане. Една чаена лъжичка настърган корен се запарва в чаша гореща вода в продължение на 2-3 часа. Пие се при нужда. Тази  рецепта не се препоръчва за бременни жени и страдащи от остра фаза на белодробни и чревни заболявания.

- Грипът бяга от корена - измийте парченце джинджифил, колкото нокът и го дъвчете като дъвка. Това е особено полезно на места, където се събират много хора (заведения, превозни средства и др.).

Можете също така да настържете корен от джинджифил и да добавяте по една щипка към яденето или напитката. Най-лесно е да си направите следното: в чаша топла вода прибавете смлян джинджифил с върха на ножа, чаена лъжичка мед и резенче лимон.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (1) | Добави коментар