Авокадото (Persea Americana) e дърво от семейство Lauraceae (Лаврови). Родината му е Централна и Южна Америка. Названието му (ahuacatl) на древния език нахуатъл означава тестиси, приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 в. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колимбия. Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15 м. Плодът обикновено тежи около 150-250 г, но има и сортове с по-едри плодове (до 1 кг), а също и миниатюрни разновидности. Цветът е зелен или кафяво-зелен. Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.
Растението не е капризно към почвата. Предпочита лека, средно-кисела почва, която обикновено се използва в градинарството. То има нужда от влажност през цялата година, но не и преполята почва. Ако растението страда от пресъхване то може да хвърли листа. Полезно е да се пулвелизира от време на време.
Размножава се чрез семена.
Тайните на успеха:
Място: слънчево, а през зимата хладно с темперетура не по-ниска от 10-15о С.
Поливане: умерено, през летните месеци обилно
Торене: на всеки две седмици
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите