Защо съхнат боровете?
Често пъти в декоративните градини и горските масиви се забелязва покафеняване на игличките и след това изсъхване на бора. Първият признак за заболяването на бора е появата на бледозеленикави петна по иглиците в края на лятото. Те пожълтяват, а по-късно покафеняват и опадат. Причинител е гъба, която разсейва спорите на два пъти в края на май-началото на юни и в края на август-началото на септември. Развива се успешно при температура над 15°С и относителна влажност над 70%.
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.