Vaccinium myrtillus (Боровинка, черна)
Боровинка, камъни в бъбреците и жлъчката
Verbascum thapsiforme Sch., Verbascum phlomoides L. (Лопен)
лопен
Veronica officinalis L. (Великденче)
великденче
Vibrurnum opulus L. (Калина)
Сабина, картоп, хемороиди, диария, кръвотечения, белодробни възпаления с каш¬лица, болки и спазми на стомаха и червата
Viscum album L. (Бял имел)
бял имел, имел
В топъл парник зеленият лук е по-вкусен
Решите ли да отглеждате лук през зимните месеци - декември, януари, трябва да знаете, че за нормалното му развитие е необходима топлина. Това може да стане с биотопливо в полутопъл парник или тунел.
Янтърна скоруша
Скорушата (Sorbus domestica L) от сорт Янтърна е създадена в Института по планинско животновъдство и земеделие в гр. Троян. Дървото е с пирамидална форма. Има умерена сила на растеж - високо 7 м и диаметър около 6 м. Връзката между водача и скелетните клони е доста здрава.
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.