Morus alba (Черница бяла)
Черница, бяла
Mentha viridis (Джоджен)
джоджен, подправки, листни подправки, билки, стомашни и чревни болки, гадене, повръщане, диария,
Mentha piperita (Мента)
мента
Malva sylvestris L (Слез)
Слез, ларингит, остър и хроничен бронхит, бронхиална астма, кашлица, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, изгаряния, отоци, циреи, акне
Majorana hortensis (Майорана)
Майорана, билки, подправки
Прасковата
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. Размножавана е чрез семена. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция. Сега прасковата се размножава чрез присаждане, но все още някои любители си хващат овошката и от костилка. При този начин обаче не се запазват качествата на майчиното дърво .
Къде зимуват болестите?
В късна есен, след листопада, когато дърветата навлизат в зимен покой, от съществено значение е да се знае къде остава и как се запазва през зимата заразата от болестите, как презимуват неприятелите.