Gentiana lutea L. (Тинтява, жълта)
тинтява, жълта тинтява
Geum urbanum L. (Омайниче градско)
омайниче, омайниче градско
Galium aparine L. (Лепка)
лепка
Geranium sanguineum L. (Здравец, кръвен)
кръвен здравец, здравец
Galeopsis tetrahit L. (Бударица)
бударица
Накиснете семената, преди да засеете цвеклото
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време, развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата, защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа, като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.
Зелен лук на зимната софра
Най-разпространения начин за отглеждане на лук е чрез засаждане на арпаджик. Първата година се произвежда арпаджик - дребни луковички, а на следващата от тях се получават глави (луковици). При отглеждане на лук за зелено беритбата се извършва, когато листната му маса е добре развита. За нормалния растеж на растенията се изискват богати, рохкави, незаплевелени глинесто-песъчливи почви или карбонатни черноземи.
Опадат ли листата на фикуса, почвата е бедна
Ако новите листа стават все по-дребни, старите жълтеят и капят, растението страда от недостиг на хранителни вещества, нужно е да се пресади в богата хранителна почва.