Coccinia indica (Кокциния)
кокциния, бръшлянова тиква,
Cucumis anguria (Ангурия)
ангурия, антилска краставица,
Cynara scolymus L (Артишок)
артишок
Cichorium endivia (Ендивия)
ендивия
Cucumis melo (Пъпеш)
пъпеш, зеленчук, зеленчуци, плод, плодове
Копитникът тъче зелен килим
Азарумът у нас е известен с много синоними. Най-често го наричат копитник, но се разпознава и като обичниче, милодинче, потайник и други. От този род са познати около 100 вида, разпространени в умерените области на Северното полукълбо. Само няколко от тях се отглеждат като декоративни.
Аспержите - аристократите сред зеленчуците
Макар и сравнително слабо използвани у нас, аспержите са познати от най-стари времена. Те украсявали трапезата на римския император Август, който обожавал аромата и вкуса на този странен зеленчук. Активното им култивиране започва през втората половина на 19 в., когато са селекционирани и множество сортове.
Накиснете семената, преди да засеете цвеклото
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време, развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата, защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа, като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.