Atriplex hortensis (Лобода)
лобода, градинска лобода
Apium graveolens (Целина, керевиз)
целина, керевиз, зеленчук, подправка
Allium ascalonicum (Шалот, лук шалот)
лук, шалот, лук шалот, влашки лук, дребен чесън, сръбски лук
Накиснете семената, преди да засеете цвеклото
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време, развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата, защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа, като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.
Да помислим за следващата пролет!
Какво би ни зарадвало най-много през пролетта - пъстър свеж букет от пролетни цветя. Сега е времето, когато трябва да помислим за разноцветната палитра, която ще грейне във вашата градина, на перваза на прозореца или на балкона. Подгответе си няколко лехи и саксии, обещаващи красота.