Allium cepa var. proliferum (Многоетажен лук)
многоетажен лук, лук,
Allium fistulosum L (Пясъчен лук)
пясъчен лук, лук, зимен лук, батун
Allium tuberosum (Треволистен чесън)
треволистен чесън
Alium porrum (Праз, праз лук)
праз, зеленчук, лук
Asparagus officinalis (Аспержи)
аспержи, отглеждане на аспержи
Ако имате полски хвощ, значи почвата ви е кисела
Полският хвощ (Equisetum arvense) е многогодишен коренищен плевел. Унищожава се трудно, тъй като лесно се размножава. Коренището му е силно разклонено, а на дълбочина прониква до около 1 метър. Върху него на отделни места има клубенови образувания, които съдържат резервни хранителни вещества. Хвощът образува два вида надземни стъбла. Едни от тях са плодни. Те са неразклонени, кафяви, сочни. Достигат до 25-30 см височина, развиват се рано напролет и завършват на върха със спороносно класче. Другите стъбла са безплодни, разклонени, зелени, високи до 50 см. Те се развиват по-късно.
Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.
Кършенето – ако не внимавате, ще опропастите реколтата
Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат много ниско. С това листната им повърхност силно намалява и се потиска развитието на кореновата система.