Syzygium cumini (Карамфилово дърво)
карамфилово дърво
Sorbus domestica (Скоруша)
скоруша
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Майсторлъкът на пресаждането
Повечето стайни растения се чувстват прекрасно в саксии, които ни изглеждат твърде малки. Ще бъде грешка, ако решите да пресадите цвете, на което саксията още не е отесняла. В най-добрия случай то ще се опита да запълни празното пространство, ще нараства на корени и ще цъфти малко или изобщо няма да цъфти за известно време.
Бял синап вместо тор
Органичните торове правят почвата по-богата - това го знаят всички градинари. Но малцина от тях използват за подобрител в своя участък растения, макар че вече има доста информация за качествата на зеления тор. Едно от тези растения е белият синап. Резултатите са видими още на следващата година.