Дюля (Cydonia vulgaris)
Дюля, дърво
Кестен (Castanea sativa)
Кестен, дърво
Фисташка (Pistacia vera)
фисташка, шам фъстък,
Ацерола, барбадоска череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra)
ацерола, барбадоска череша
Скоруша (Sorbus domestica)
скоруша
Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък. Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма. Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!
Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.
Калоферче
За подправка служат младите листа (може да са свежи или изсушени) - за супи и ястия от агнешко и овче месо, в консервната промишленост, за сокове и други. Листата са със силен и приятен аромат, който се запазва и след изсушаването им. Освен това са богати с витамин С, каротин, минерални соли - калий, калций, магнезий, фосфор.