Прасковата
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. Размножавана е чрез семена. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция. Сега прасковата се размножава чрез присаждане, но все още някои любители си хващат овошката и от костилка. При този начин обаче не се запазват качествата на майчиното дърво .
Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък. Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма. Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!
Защо съхне глицинията?
Глицинията (Wistеria chinensis) идва от Китай, но успешно се развива и у нас. Тя се използва за вертикално покритие на тераси, беседки, стени и огради. Особено красиви са цветовете й през юни. Те са гълбово-синкави, увиснали гроздове с много приятен дъх.