Колкото повече берете пипера, толкова повече плододава
Пиперът започва да се бере от края на юни, началото на юли и продължава чак до първите слани. Чушките се обират в техническа или ботаническа зрялост. Техническата зрялост настъпва, когато плодовете придобият типичната характерна за сорта форма, големина, цвят и гланц. При натиск чушката трябва да е достатъчно твърда.
Есенен звездопад
Легендите разказват, че тези цветя са се появили от звездна прашинка, паднала на земята. Така ги и нарекли - астри, което на гръцки значи звезда.
Кършенето – ако не внимавате, ще опропастите реколтата
Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат много ниско. С това листната им повърхност силно намалява и се потиска развитието на кореновата система.