Ще получите качествена реколта, ако проредите грозде, зърна и листа
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Те се приемат по-добре от консуматора и са по-трайни при съхранение. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.
Малината
Авторите на статията "Малината" ст.н.с. І ст. Райна Бойчева, д.с.н. и д-р Елена Цолова са високоерудирани научни работници и едни от водещите изследователи в областта на ягодоплодните култури. Представената статия обхваща всички основни въпроси, свързани с отглеждането на малината.