В северна България баклата се сее до март
Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Бобови. Тя е използвана в зелено и зряло състояние още от древните египтяни, римляни и гърци. В години на неплодородие, баклата, грахът и лещата са били основна храна на бедстващото население. Нейното значение постепенно намалява след въвеждането на картофите и фасула. Днес баклата се отглежда в доста ограничен размер, предимно като много ранна зеленчукова култура.
Бамята – фините женски пръсти
Много хора са слушали за бамята, но си нямат и ни най-малка представа за това как да я приготвят или какъв е вкусът й. Дълго време този зеленчук е употребяван за храна само в Египет, Африка, арабските страни и страните от Близкия Изток. В Кипър бамята се нарича още "женски пръсти" или гомбо. Робите и френските преселници са взели този зеленчук в Америка, където той е станал важна част от кухнята на много народи.
Игликата носи името на пролетта
Много са цветята, които оповестяват насътпването на пролетта. Но само едно от тях носи нейното име - Primula. От старинни летописи научаваме, че игликата е била ценена още от древността, при това не само заради красотата си, но и заради лечебните си качетва. Днес разнообразието от сортове може да изкуши всеки градинар.