LONICERA (Лоницера, орлови нокти)
Лоницера, орлови нокти, лиана
Levisticum officinale (Девисил)
девисил, селим, подправка, девесил
Linum usitatissimum L. (Лен)
Лен
Linaria vulgaris Mill. (Луличка)
луличка
Ще получите качествена реколта, ако проредите грозде, зърна и листа
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Те се приемат по-добре от консуматора и са по-трайни при съхранение. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.
Прибиране и съхранение на пъпешите
Пъпешите на полето започват да узряват в края на юли. Това е и началото на беритбата. Първоначално тя се извършват през 2-3 дни, а при последващото масово узряване - всеки ден. Плодовете се берат сутрин или вечер в хладните часове. До голяма степен правилният избор на времето за прибиране на реколтата определя качеството на плодовете на пъпешите.
Как да преобразим японския трендафил
Японският трендафил е от групата на катерливите и виещи се рози. В зависимост от сорта може да достигне на височина до 4 - 5 м. За тази растения се предвиждат три подрязвания - есенно (ноември), пролетно (основно) и лятно (за стимулиране на цъфтежа).