Gentiana lutea L. (Тинтява, жълта)
тинтява, жълта тинтява
Geum urbanum L. (Омайниче градско)
омайниче, омайниче градско
Galium aparine L. (Лепка)
лепка
Geranium sanguineum L. (Здравец, кръвен)
кръвен здравец, здравец
Galeopsis tetrahit L. (Бударица)
бударица
Сините сливи имат многообразна употреба
Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.
Свеж спанак през есента
Освен като ранна пролетна култура пресният спанак се консумира и през есента. Това е така, защото той е растение с висока хранителна стойност. Особено ценен е преди всичко поради високото съдържание на лесно усвоими минерални соли и микроелементи на калия, калция, фосфора, медта, цинка и най-вече на желязото, заради което го наричат "железния зеленчук".
Торене на грах
Грахът не е взискателен към почвените условия. За ранните сортове се предпочитат по- леки почви, а за сортовете с по- дълъг вегетационен период - по-тежки влагоемни терени. Грахът не понася кисела реакция на почвата.