Beta vulgaris ssp. rapacea (Салатно цвекло, червено цвекло)
салатно цвекло, салатно, червено цвекло, зеленчук
Brassica chinensis (Китайско зеле)
китайско зеле, китайско, зеле, зеленчук, зеленчуци
Brassica juncea (Салатен синап)
салатен синап
Borago officinalis L. (Пореч)
пореч
Betula pendula Roth. (Бреза)
Бреза, реси, двуделно близалце, пикочогонно, жлъчегонно и противомикробно действие
Маракуе – жълта гренадила
От рода Пасифлорови в сем. Страстоцветни (Passifloraceae) има твърде голямо разнообразие на сортове и вариетети. Едно от растенията е жълтата гренадила или така наречената още маракуе (Passiflora edulis), варитет flavicarpa. То има още и следните синоними: жълт пасионфрут, жълт пешнфрут, маракуе, а търговското наименование на плодовете е жълта пасифлора, маракуе или маракужа.
Майсторлъкът на пресаждането
Повечето стайни растения се чувстват прекрасно в саксии, които ни изглеждат твърде малки. Ще бъде грешка, ако решите да пресадите цвете, на което саксията още не е отесняла. В най-добрия случай то ще се опита да запълни празното пространство, ще нараства на корени и ще цъфти малко или изобщо няма да цъфти за известно време.
Цвеклото капризничи до образуване на листата
Салатното цвекло е един от позабравените зеленчуци, които отново стават все по-популярни. То е кореноплодна зеленчукова култура, която се съхранява много добре през есента. Богато е на захари, витамини, минерални вещества и др. Регулира високото кръвно налягане, обмяната на веществата, полезно е при бъбречни заболявания. По своята хранителна стойност отстъпва само на морковите. Използва се за приготвяне на салати, супи, предястия, за зимнина и др.