Beta vulgaris ssp. rapacea (Салатно цвекло, червено цвекло)
салатно цвекло, салатно, червено цвекло, зеленчук
Brassica chinensis (Китайско зеле)
китайско зеле, китайско, зеле, зеленчук, зеленчуци
Brassica juncea (Салатен синап)
салатен синап
Borago officinalis L. (Пореч)
пореч
Betula pendula Roth. (Бреза)
Бреза, реси, двуделно близалце, пикочогонно, жлъчегонно и противомикробно действие
Ръкотворната хубост на чимшира
Високите чимшири, зиме и лете все зелени, грижливо отглеждани и поддържани от стопаните, са отличителна черта на старите български градини. Ценят се високо заради гъстата красива корона, блестящите листа и добрата им поносимост към подстригването, която позволява да се създават от тях различни фигури.
Засейте киселеца и лапада на влажно
Размножават се чрез засяване на семена на постоянно място. Най-подходящо време е през март и април. Сеитба може и през лятото най-късно до август, но е необходимо мястото да полеете предварително, ако е сухо.