Фасулът
Особеностите на фасулевото растение, изискванията му към условията, качествата на различните сортове, агротехниката при полски условия и в култивационни съоръжения, борбата с болестите и неприятелите - всичко, което може да интересува професионалистите и любителите-ентусиасти.
Прасковата
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. Размножавана е чрез семена. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция. Сега прасковата се размножава чрез присаждане, но все още някои любители си хващат овошката и от костилка. При този начин обаче не се запазват качествата на майчиното дърво .
Не сейте лещата до боба
Лещата не е много взискателна култура и лесно се отглежда. Добри предшественици са окопните култури, торени с оборски тор. Добре й се отразява калиево торене и може да бъде внесена растителна пепел 40-50 г/кв.м. В края на март- началото на април е най-подходящото време за сеитбата й.