Черешка, Гомфрена глобоза (Gomphrena globosa)
топчеста гомфрена, гомфрена глобоза, черешка
Динка (Sanguisorba)
динка
Формиум (Phormium)
формиум, декоративна трева
Синапът става на салата
Салатният синап се отглежда в страните на Западна Европа, Русия, САЩ. От поникване на семената до консумативната зрялост минават само 45 дни. Използва се за приготвяне на пикантни салати с парлив вкус. Той съдържа ценни минерални соли на калий, натрий, калций и други. Салатният синап е сравнително богат на витамин С, който съдейства за усвояване на желязото и за образуване на червени кръвни клетки, увеличава работоспособността на човека и издръжливостта му на студ.
Цвеклото влиза в салата след варене
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.
Мулчирайте зимуващите навън растения
Мулчът е покритие от природен или изкуствен материал, което изменя физико-химическите свойства на почвата. Слоят мулч предпазва почвата от резки промени на температурите и влажността на обкръжаващата среда, като също така стабилизира температурата и влажността.