Цвеклото влиза в салата след варене
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.
Сладкият аромат на зокума носи полъх от топлото море
Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти изчезна и за него си спомняме само когато отидем на море и очаровани доловим аромата му от някой двор.
“Водният” лук не се сади дълбоко
Сладките сортове лук, от сортотипа "Каба"или така наречения "воден" лук, могат да се отглеждат чрез директна сеитба на семена и чрез разсад. Те се характеризират с по-сочна консистенция и се употребяват предимно за салати. Такива са сортовете Асеновградска 5, Испанска каба 482, Софийска каба, Майон и др.