Matthiola (Шибой)
Шибой
Mesembryanthemum criniflorum, Dorotheanthus bellidiformis (Обедно цвете, Доротеантус, Ливингстонска маргарита)
обедно цвете, доротеантус, сукулентни, Ливингстонска маргарита
Matucana (Матукана)
матукана
Microlepia strigosa (Микролепия)
микролепия, папрат
Matteuccia struthiopteris (Фуниевидна папрат, Щраусово перо)
фуниеводна папрат, щраусово перо, папрат, немска папрат
Аспержите - аристократите сред зеленчуците
Макар и сравнително слабо използвани у нас, аспержите са познати от най-стари времена. Те украсявали трапезата на римския император Август, който обожавал аромата и вкуса на този странен зеленчук. Активното им култивиране започва през втората половина на 19 в., когато са селекционирани и множество сортове.
Сливата
Сливите са богати на фосфор, което ги определя като тонизираща храна. Богати са и на калий, който стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и ги прави подходящи за болни от подагра и ревматизъм. Имат високо съдържание на желязо и затова са добро средство при лекуване на анемични състояния.
Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.