Linaria (Линария, луличка)
линария, луличка, коминче
Linum (Лен)
лен
Liatris (Лиатрис, казанско перо)
Лиатрис, казанско перо
Lavatera (Лаватера)
лаватера
Limonium sinuatum (Гърлица)
Гърлица, лимониум
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Фиданките се настаняват в двора
Пролетта е най-активният сезон в овощната градина. Осовен резитбите, торенето, и обработката, е време за засаждането на дръвчетата. Правилното извършване на тази операция е предпоставка за успешното им прихващане и добро развитие. Засаждането е възможно през целия период от листопада до набъбването на пъпките, стига почвата да не е замръзнала, температурата на въздуха да е положителна. Ако сме пропуснали есенното засаждане, това може да стане и рано напролет. За да се извърши в най-благоприятния срок, желателно е почвата да е подготвена още през есента.
Елитни ягоди се създават на квадратни лехи
В специални изолирани съоръжения се произвежда оздравен изходен посадъчен материал. От него чрез преразмножаване на открито се получават суперелитни растения.